Der har længe været en opfattelse af, at links er vigtige, når vi snakker SEO. Det har traditionelt set været et vigtigt parameter, og det er det fortsat.
I artiklen her vil vi komme ind på, hvad indgående, udgående og interne links er, og hvordan de hver især kan hjælpe eller potentielt set skade dit website.
Søgemaskineoptimering var på sit helt tidlige stadie i høj grad baseret på brugen af fokussøgeord og nærmere bestemt, hvordan man helt konkret arbejdede med disse på sit website.
Basalt set drejede det sig om at bruge de udvalgte søgeord så meget muligt på websitet, for så skulle Google nok få et indtryk af, at det var dét, hjemmesiden omhandlede.
Det førte dog samtidig en lidt uheldig tendens med sig, hvor aktører i branchen overdrev brugen af søgeord i en så ekstrem grad, at det virkede meget unaturligt. Metoden er kendt som “keyword stuffing”. Det gjorde, at sider, der ikke var specielt relevante eller værdiskabende alligevel formåede at opnå høje placeringer i søgeresultaterne.
Da links blev et reelt parameter
På bagkant af ovenstående udvikling var der brug for, at nogen skabte en struktur, så man ikke længere udelukkende vurderede søgeresultater og placeringer på baggrund af antal gentagelser af søgeord på et website.
Det mente stifterne af Google, Larry Page og Sergey Brin, i hvert fald.
Deres mission var helt fra starten i 1996 at begynde at bruge links mellem hjemmesider som et parameter i vurderingen af, hvor højt et søgeresultat bør placeres.
Den oprindelige tanke var helt konkret at tælle antallet og kvaliteten af links rettet mod en given hjemmeside, hvilket i sidste ende skulle afgøre, hvor vigtigt og relevant websitet er. Med den tilgang ligger der altså implicit en antagelse om, at jo flere links et website har tendens til at få, jo vigtigere er websitet. Dog har kvaliteten af disse indgående links også en stor betydning.
Indgående, udgående og interne links
Der findes flere forskellige typer af links.
De kan klassificeres efter, hvor de leder hen. Om de leder mod en anden underside på samme website, eller om de leder mod et helt andet eksternt website.
Interne links
Som navnet måske antyder, så er der tale om et internt link, hvor man linker mellem to undersider på samme website.
Helt konkret kigger søgemaskinerne på domænenavnet, og hvis der linkes til en side på samme domæne, som linket kommer fra, så er der altså tale om et internt link.
Indgående links
Et indgående link er et link, der kommer fra et helt andet eksternt website eller domæne. Igen giver det lidt sig selv.
Udgående links
Et udgående link er kendetegnet ved, at du på dit eget website linker ud til websites på et eksternt domæne. Altså et domæne, der ikke er dit eget.
Hvilke links har størst værdi?
Indgående links har traditionelt set været den type af de tre links, der har været kendt for at have størst værdi og effekt, når vi snakker søgemaskineoptimering og mulighederne for at ranke højt i søgeresultaterne.
Samtidig er det dog også de indgående links (af høj kvalitet), der er de sværeste at få.
Der kan ligge flere forskellige tanker bag, når man linker til et andet website. Det kan være, at man linker til en kilde, der underbygger den påstand, man kommer med.
Jo flere links en hjemmeside får, jo bedre er det. I teorien i hvert fald. For kvantiteten af links er ikke det allervigtigste. Kvaliteten af links er mindst lige så vigtig. Faktisk endnu vigtigere.
Google kigger i høj grad på, om et link har den fornødne kvalitet. Ofte har man nemlig set eksempler på hjemmesider, der forsøger at snyde Google ved at skabe links, der ikke er oprigtige og som dermed kan betegnes som værende falske.
I løbet af de senere år har Google flere gange opdateret sine algoritmer og implementeret opdateringer, der gør, at søgemaskinen er blevet bedre og bedre til at gennemskue de her falske links.
Det vil altid være en fordel at få gode, relevante links fra eksterne websites, der har en vis form for autoritet og troværdighed. Får du et link fra en stor nyhedsside som DR.dk, er der ingen tvivl om, at der er tale om et indgående link af ekstrem høj kvalitet. Det er dog også den slags links, der er ekstremt svære at få.
Links har altså traditionelt set haft stor betydning, når vi snakker SEO. Det har de fortsat.