En API (Application Programming Interface) er et sæt af regler og protokoller, der gør det muligt for forskellige applikationer at kommunikere med hinanden. API’er giver adgang til data og funktioner fra en applikation, så andre applikationer kan integrere disse data og funktioner i deres egen applikation.
API’er kan bruges på en lang række måder og i forskellige sammenhænge. For eksempel kan en API blive brugt af en webapplikation, en mobilapplikation eller en desktopapplikation for at få adgang til data fra en anden applikation eller en webtjeneste.
Et par ekempler..
Lad os sige, at du har en mobilapplikation, der giver brugerne mulighed for at bestille mad fra forskellige restauranter. For at gøre det muligt for brugere at se menuer og priser fra forskellige restauranter, har du brug for adgang til data fra disse restauranter. Du kan opnå dette ved hjælp af en API.
En API fungerer som en “mellemmand” mellem din applikation og restauranternes servere. Din applikation sender anmodninger til API’en med de nødvendige parametre, såsom restaurantnavn, menu, priser osv. API’en behandler disse anmodninger og sender tilbage de relevante data, som din applikation kan bruge til at vise menuen og priserne for brugerne.
API’er kan også bruges til at integrere forskellige applikationer og tjenester. Lad os sige, at du har en webapplikation, der giver brugerne mulighed for at planlægge og bestille en rejse. For at gøre det muligt for brugere at finde ledige hoteller i deres destination, kan du integrere din applikation med et hotelbookingssystem ved hjælp af en API.
Din applikation sender anmodninger til hotelbookingssystemets API med søgeparametre, såsom destination, datoer og antal gæster. API’en behandler disse anmodninger og sender tilbage en liste over ledige hoteller og priser. Din applikation kan derefter vise denne information til brugerne og give dem mulighed for at vælge og booke et hotel direkte fra din applikation.
En API derfor ses lidt som en form for mellemmand, der faciliterer kommunikationen mellem to parter. Forestil dig, at du sidder på en italiensk restaurant, og du gerne vil bestille noget mad. Kokken er italiensk og forstår ikke dit sprog, så han kan ikke forstå din ordre. Du er den ene part i denne situation, og kokken er den anden part. For at I kan kommunikere, har I brug for en tjener (API’en), der kan tage imod din ordre og omdanne den til noget, som kokken kan forstå og arbejde med.
API’er kan også bruges til at integrere forskellige tjenester og platforme. Lad os sige, at du har en e-handelsplatform, der giver brugerne mulighed for at købe forskellige produkter fra forskellige leverandører. For at gøre det muligt for leverandører at integrere deres produkter og priser i din e-handelsplatform, kan du oprette en API, som leverandørerne kan bruge til at sende produktinformation og priser til din platform.
API’er kan også bruges til at automatisere og strømline forskellige opgaver. For eksempel kan en virksomhed bruge en API til at automatisere opdateringer af lagerbeholdninger og priser på forskellige salgsplatforme, såsom Amazon og eBay.